Her finner du en enkel steg-for-steg beskrivelse av hvordan du kommer deg fra et lite frø til en stor plante. Sørg for å følge alle steg for å være sikker på et godt resultat. Dersom du har god plass innendørs, så er det også fint med noen planter på stua (men de blir store). Lykke til!
Trinn 1: Så frøene
For å så trenger du følgende:
- Frø (det har du akkurat kjøpt)
- Et papirark
- Så-jord
- Noe å så i som har hull i bunnen, feks tomesker etter ferske tomater
- Noe å putte plastikkboksen på, for eksempel et fat.
- Vann
Slik gjør du det:
- Putt jorden opp i så-esken, ca 2-3 cm tykkelse. Sett den på fatet.
- Vanne, slik at jorden blir gjennomfuktig, men ikke bløt. Går an å bruke en blomstersprøyte.
- Ta frøposen og klipp den opp. Dryss frøene oppå jorden – ikke for tett.
- Sett plastikkfilm på toppen og lag et par hull i filmen. Plastikkfilmen forhindrer at jorden tørker ut så fort.
- Sett esken med frø et varmt sted, feks. gulvvarmen på badet (dette gjør at frøene gror raskere). Se til at jorden er fuktig hele tiden.
- Etter et par dager har frøene grodd. Ta de frem og sett de i vinduskarmen. Lyst, men ikke direkte sollys første tiden.
Nå skal de vokse til seg. Blir de lange og tynne betyr det at de får for lite lys. Dette er vanlig. Du kan enten komplettere med vekstlys, eller justere ved priklingen i trinn 2.
Trinn 2: Prikling
Prikling er når du flytter småplanter en og en til større potte. Det skjer når de er store nok for å håndteres og har ca 3-4 blader.
For å prikle trenger du følgende:
- Ditt brett med små planter.
- Potter – vanlige planteringspotter eller kanskje avklipte tomme melkekartonger med hull i.
- Blomsterjord
- Noe å sette krukkene på, for eksempel et brett.
- Vann
Slik gjør du det:
- Ha i jord i krukkene, helt opp. Skake litt på potten slik at jorden setter seg.
- Vanne
- Ta en klump med jord/planter. Prøv å få med så mye rot som mulig.
- Separer plantene fra hverandre og sett en plante i hver potte. Sett de DYPT. Når du er ferdig er det bare bladene som skal stikke opp, ikke stilken. Da vokser det ut nye røtter fra stilken og du får en kraftigere plante.
- Sett pottene på brettet og tilbake i vinduskarmen. Nå er det bare å vente. Og vanne. Bruk gjerne gjødning i vannet, for eksempel bokashi.
Trinn 3: Utplanting
Når faren for frost er over, er det tid for å plante ut. Enten i potte eller på friland. Før du kan plantere ut, må plantene venne seg til sol og vind. Dette gjør du gjennom å flytte de ut i skyggen en kort stund, for å så ta de inn igjen. En halvtime er nok første dagen, og så stadig lengre perioder. Det tar ca en uke å venne de på det sterke sollyset.
For å plante ut trenger du følgende:
- Dine småplanter.
- Bedd i hagen eller store potter. 40 liter er ideelt, men mindre går også bra. Mindre potter gir bare mindre planter.
- Blomsterjord til pottene.
- Gjødsel, for eksempel hønsegjødsel eller kugjødsel.
- Vann
Slik gjør du det:
- Fyll potten med jord og grav en grop. Eller grav en grop på friland i et bedd. Fyll på med en liter gjødsel. Bland med jorden som er i bunn.
- Vanne. Fyll gropen med vann, la det synke unna.
- Sett i planten. Dypt. Når du er ferdig er det bare bladene som skal stikke opp. Du kan ta bort de nederste bladene, slik at du får planten tilstrekkelig dypt. Dette hjelper deg å få kraftigere planter.
- Fyll på med jord og vanne.
Nå skal de «bare» vokse. De trenger vann, sol, gjødning og kjærlighet
Trinn 4: I vekstperioden
Nå skal de vokse seg store. Da trenger de litt stell.
Tyvskudd
Din plante kommer å utvikle tyvskudd. Dette skal bort. Det gjør at planten fokuserer å utvikle de store
bladene isteden. Det lille bladet på dette bildet er tyvskudd.
Topping
Når du ser at planten skal begynne å blomstre, knipser du bort knuppen.
Knips under de tre øverste bladene.
Trinn 5: Innhøsting
Når du ser tegn til at tobakken begynner å modne, er det snart tid for kurering og tørking.
Modning
Tobakken modner nedenfra og opp. Du ser at den er moden når bladene blir gule, og kanskje til og med brune i kanten. Hele teksturen på bladet skifter. Fra å være slett til å bli «boblete». Du kan også teste om bladet er modent gjennom å legge handen på det og presse nedover. Hvis det løsner med et «knepp» er det modent. Er det seigt, er det fortsatt umodent. Det er jo ikke samme klima her som der man vanligvis dyrker tobakk. Derfor kan det skje at du må høste umoden tobakk, slik at ikke frosten tar den. Det går også bra, men kan ta litt lenger tid.
Kurering og tørking
Kurering er tatt fra engelskens curing. Det betyr tørking. Når jeg skriver «kurering» mener jeg pre-curing, altså stadiet før tørking. Da skal bladet skifte farge fra grønn til gul. Det blir også mye slappere, som et salathode du glemt på kjøkkenbenken et par dager. Når grønnfargen forsvinner kommer bladet bli gulbrunt når du tørker det, ikke grønt. Det er slik vi ønsker det. Det er forskjellige fremgangsmåter for ulike typer tobakk. For enkelhetens skyld deler vi inn det i «virginiatobakk» og «ikke virginiatobakk».
Virginiatobakk
Virginiaer høstes i utgangspunkt blad for blad. Du begynner å plukke nedenfra og høster oppover – opp til at bladene ikke er moden lenger. Deretter tar du ca 6 st blad og binder i hop med en snor. Bind så opp hele knippet på en pinne. Fyll pinnen med knippen. Ca 10 cm mellom hvert knippe. Heng opp, gjerne utendørs under tak. Innendørs går også bra, men fint med rørelse i luften. Nå trenger du å finne en balanse mellom varme og fuktighet. Blir det for varmt og tørrt, kureres ikke bladene og du kommer til å få grønn tobakk. Blir det isteden for fuktig er det fare for at tobakken mugger eller blir kompost. Når bladene har blitt gul, kan du enten la de henge for å tørke videre langsomt. Eller flytte de in, slik at de tørker fortere. Dette skulle jeg si, avhenger av hvor stor muggrisikoen er.
Ikke Virginiatobakk
Dette er enklere, men litt mer plasskrevende. Her tar du helt enkelt å kutter planten nederst ved roten, og henger den opp. Gjerne utendørs under tak. Har du ikke tilgang til det, så prøv der du har plass. Ideelt sett skal tobakken henge i 68 % luftfuktighet og 22 grader. Dette er vanskelig å få til. Våre planter henger i en låve med god ventilasjon. Det fungerer. Samme gjelder her som for virginian. Tørker det for raskt blir det grønn tobakk, blir det for fuktig vokser det mugg. For flere typer av «ikke virginiaer» har du faktisk en ekstra sjanse – grønntørkete blad gulner med tiden.
Det skal ta ca 6-8 uker for bladene å tørke. Deretter kan du ta de ned å pakke i for eksempel en flytteske. Se etter at bladet er tørket hele veien inn i bladnerven, ellers kan det bli mugg i esken.
Nå er du ferdig med tobakksesongen for dette året. Tobakken ligger trygt i sin eske og der kan den bli liggende frem til at du skal bruke den.