- Forside
- SNUSKULTUR
- Hvordan lage snus av tobakk
Hvordan lage snus av tobakk
Grunnoppskrift, ca 2 kg snus.
Her er fremgangsmåte fra Snuskultur for hvordan du lager din egen snus av tobakk.
Du trenger:
Ingredienser
- 780 g tobakksmel
- 8 dl vann
- 100 g havsalt
- 50-60 g hatriumkarbonat
- 50 g glyserin
- 0,5-1,5 dl valgfri væske (vann, sprit, portvin, mv)
- Evt. krydder og essenser
Se også vårt Snuskit som inneholder det du trenger av ingredienser unntatt selve tobakken.
Utstyr
- El-visp
- Ovn, slowcooker eller trykkoker.
- Evt. stekepose eller ildfastform m/lokk (for ovn)
- Noe å blande snusen i
- Noe å lagre snusen i
Tobakksforberedelser
Dette avsnittet er for deg som har dyrket tobakk selv, eller har fått tilgang på hele blad. Har du ferdig tobakksmiks, går du rett til Snusbak.
- Separer bladnerven fra selve tobakksbladet.
- Kvern stilken separat. Her passer det godt å bruke blender (slik som man bruker til smoothie).
- Kvern bladene. Her kan du kan for eksempel bruke kjøkkenmikser eller kjøttkvern. Hvis du liker finkornet snus, kan du sikte tobakken med en sil og kverne det grøvste på nytt. Husk støvmaske! Hvis du liker grøvre, trenger du ikke å sikte. Den ferdige snusen kommer å oppleves mye finere enn hva tobakksmiksen skulle tilsi.
- Deretter mikser du de tobakkssorter du ønsker. Vårt forslag til grunn-miks består av tre typer tobakk: Virginia, Burley og Rustica.
For eksempel:
- 250 g Virginia
- 250 g Burley
- 50 g Rustica
- 230 g stilk
= 780 g totalt
Dette er på ingen måte noe fasit, men et godt utgangspunkt for nybegynnersnus!
Snusbak
Når du har ferdig tobakksmiks er det tid for å bake snus.
- Kok opp 8 dl vann.
- Tilsett i 100 g havsalt i vannet. Hvis du generelt synes snus er for salt eller har en følsom overleppe, kan du minske til 80-90 g salt. La saltvannet svalne.
- Miks tobakksmiks og saltvann godt med f.eks el-vips. Bruk gjerne støvmaske i dette momentet. Det er viktig å se til at all tobakk er fuktig, ellers kan snusen bli dårlig. Prøv å få ut alle klumper. Jobber du godt nå, vil det hjelpe deg når snusen er bakt. Hvis du synes det er vanskelig å få den jevn, kan du la snusmassen stå en stund og så prøve å vispe på nytt.
- Nå er tobakken klar for å bakes. Dette kan gjøres både i ovn, slowcooker og trykkoker. Putt snusen opp i kokdonet og kjør følgende tider:
Ovn: ca 30 timer / 90 grader (til snusen ikke er besk)
Slowcooker: 4-5 døgn / 65-70 grader (til snusen ikke er besk)
Trykkoker: ca 8 timer
Hvis du er usikker på om snusmassen er ferdig kan du smake på den. Snusmasse er surt, men skal ikke være besk. Er den besk kan du bake den litt til.
Nå er selve snusmassen ferdig. Og det er nå du får betalt for at du blandet godt i begynnelsen.
- Visp ut snusmassen og få ut alle klumper. Snusmassen kommer å oppleves tørr – det er helt riktig.
- Snusmassen har lav pH når den kommer ut fra kok. Denne må justeres opp, slik at nikotinet kan frigjøres og snusen ikke smaker surt. Til dette brukes f.eks natriumkarbonat. Til 780 g tobakk er det passe med 50-60 g natriumkarbonat. Tilsett natriumkarbonatet og bland godt.
I ferdig snus skal pH ligger på 8,3. Hvis du ikke har en pH-måler, kan du prøve deg frem. Er snusen for sur og kanskje for svak kan du tilsette mere soda. Hvis snusen brenner på leppen, har du hatt i for mye. Da er det vanskeligere å justere, men du får ta med deg det til neste gang. Husk at når du smaker på så fersk snus har saltet ikke løst seg skikkelig. Det kommer å ose godt og stikke under leppen litt uansett, men dette roer seg med tiden.
- Tilsett 50g glyserin. Dette gjør at snusen holder i hop bedre at holdbarheten blir lenger. Bland godt.
- Nå skal du tilsette litt mere væske. Du kan bruke te, vann, sprit, eller hva du ønsker – det er bare fantasien (og kanskje smaksløkene) som setter grenser. Det er passe med ca 1 dl væske i dette stadiet. Tilsett og bland godt.
Hvis du bruker alkohol så kan dette i visse fall trekke pH ned. Da kan du være nødt til å justere med litt mer natriumkarbonat. pH skal slutte på 8,3.
Putt snusen i en boks og sett i kjøleskapet ca en uke. Nå skal natriumkarbonatet løses opp og tobakken skal trekke til seg av væsken du tilsatte.
Konsistens og smak
- Nå har snusen vært på lagring en uke. Ta frem snusen fra kjøleskapet og la den bli romsvarm (hvis du har tålmodighet til det).
- Visp snusen med el-vispen for å føle hvordan den føles. Smak for å se hva du har å jobbe med.
- Nå er det tid for smaksetting for den som ønsker (snusen er sannsynligvis helt himmelsk naturell, men det er artig å smaksette). Her må du prøve deg frem. Mine favoritter er honning, lakrispulver, svartpepper og tørkete urter som fenikkel, anis eller karve. Ikke alt på en gang, men plukk det du synes virker interessant. Det finnes også essenser å kjøpe som hjelper deg på veien. Bergamotte er en klassiker. Røyksmak likeså. Et tips er å prøve å smaksette 50-100 g før du smaksetter alt.
- Når du tilsatt det du ønsker av smak, skal vi fylle på med litt mer væske, ca 0,5-1 dl ekstra skulle jeg tro. Hvis du er fornøyd med fuktigheten trenger du ikke å gjøre det, men tenk på at tobakken fortsatt trekker til seg væske og oppleves tørrere med tiden.
Tilsett litt væsken om gangen. Hvis du tilsetter for mye, er det vanskelig å gå tilbake (men det går). Bland godt til du får den konsistens som du ønsker. Husk at jo mer du visper, jo fastere og mer lettbakt snus får du. Det gjelder å stoppe i tide hvis du ikke ønsker leire. Snusen kan med fordel lagres en uke til, slik at den får utviklet seg, men er fullt snusbar allerede nå.